Coos van Houten

Coos, bekend als de man van de meldpost van de ZLU in het midden van het land,  is de oudste van de broers Van Houten. Hij is getrouwd met Syl en heeft 1 dochter en 2 zonen. Inmiddels is hij ook al een hele trotse opa. 

Als jong knaapje was Coos al druk in de weer met alles wat vliegt. Thuis hadden ze al vogeltjes en Pa en Coos probeerden ook nog wel eens een vinkje of puttertje te vangen. Toen Coos in 1964 een duifje uit Rotterdam opving was hij meteen verkocht en wilde hij met postduiven gaan vliegen. Omdat Coos toen nog te jong was moest Pa Van Houten ook gedwongen lid worden van de postduivenvereniging. Coos werd al direct jeugdkampioen met zijn Rotterdam-duifje en hiermee was de Van Houten-dynastie geboren.

Coos is eigenlijk de schatbewaarder van het oude soort van de familie van Houten. Hij hamert er altijd op om zuinig te zijn op de oude lijnen en voorzichtig te zijn met het inbrengen van andere soorten. Er zijn in Nederland velen goede fondduiven maar het belangrijkste is toch ook wel het karakter om met alle weertypes goed naar huis te komen. En juist dit karakter vonden ze in de Steenbergse duiven van Frans van Loenhout. Hierin vinden we de bekende Jan Ernest en Van Geel lijnen, met name van “De Dolle”.

Stilstand is achteruitgang en daarom is hij altijd op zoek naar de moderne postduif. . Het oude soort wordt dan ook alleen ingekruist met duiven die de laatste 5 jaar hard gevlogen hebben. Naar stambomen die nog verder terug gaan wordt eigenlijk niet gekeken.

Op het hok van Coos wordt met zo rond de 20 koppels op het nest gevlogen. Dit gebeurt met zeer goede resultaten. Regelmatig is hij bij de eerste 100 van de ZLU te vinden. Enkele nationale resultaten van de laatste jaren van Coos: 8e, 18e Brive; 17e, 42e, 45e, 68e, 70e Sint Vincent; 20e Barcelona; 20e Limoges; 58e Mont de Marsan etc.

Na de totale verkoop in 2009 vanwege de internationale overwinning van “Nellie” op Barcelona zijn de oude “Van Houten”-lijnen via vrienden en bekenden weer vrij snel bij de broers op de hokken terug gekeerd. 

In 2010 werd Coos in onze sterke vereniging al weer winnaar van Barcelona (34e nationaal, 5e duivinnen) en  van Perpignan. Tevens werd hij dat jaar duifkampioen op zowel de middag- als de ochtendlossing.

De laatste paar jaar ging het echter even wat minder want Coos gaf voorrang aan belangrijkere dingen in het leven, zoals de gezondheid van zijn vrouw en natuurlijk de kleinkinderen. Maar nu gelukkig alles in wat rustiger vaarwater is gekomen is er weer extra aandacht voor de duiven.

En dat is duidelijk te merken want in 2020 speelde hij mee op 2 NPO vluchten en het gehele ZLU programma en op Pau na werd op alle vluchten prijs gedraaid. Per vlucht speelde Coos met gemiddeld zo’n 4 duiven mee en daarmee behaalde hij onder andere een 166e, 392e en 566e nationaal Sector 3 op Sint Vincent tegen 2958 duiven en op Agen ZLU oude duiven had hij er ’s-avonds 2 van de 3 thuis en dit was goed voor een hele mooie 56e en 194e plaats tegen maar liefst 6844 duiven.

Dat in de duivensport niet altijd alles om geld hoeft te draaien wil Coos wel even benadrukken. De zogenaamde “gunfactor” is ook heel belangrijk.

Zo hebben diverse top duivenmelkers  in het verleden duiven gehaald bij de familie Van Houten en die bevallen hun erg goed. Zo goed zelfs dat ze Coos weer een boost hebben gegeven door hem een mooi aantal duiven te schenken. Zo schonk Jan Morsink Coos weer een mooi aantal jongen uit zijn kapitale  kweekhok. Ook van duivenvriend Herry Peeters uit Panheel heeft de familie mooie duiven gekregen. Met Herry worden ook met regelmaat duiven uitgewisseld en beide hokken varen hier wel bij. Via Herry kwam de familie ook in contact met de Combinatie Janssens- Hausoul uit Epen. Ook van deze heren heeft Coos duiven uit hun toppers gekregen. En zeker op de duiven van deze legendarische Limburgse combinatie is Coos erg trots. Er is in de jaren een hele goede band tussen hen ontstaan en die band blijft ondanks het wegvallen van Jean zeker bestaan.  Giel Jansens laat ook duidelijk blijken dat hij zelf ook heel blij is met de inbreng van de Van Houtenduiven in hun eigen ijzersterke stam en hoopt dat Coos ook veel succes gaat krijgen met de nazaten van onder andere de Zwarte Lourdes, Evi  en de Zwarte mamba. En ik schat in dat dit best gaat lukken.

Coos, een hele echte duivenman en bovenal ook familiemens, is altijd in voor een gezellige babbel en iedere zaterdag is er dan ook een koffieochtend. Vanaf 8 uur zit de inmiddels bijna nationaal bekende Koffieclub bij hem aan tafel en ook vele andere bekende komen regelmatig een bakkie doen.M

Wim & Sven van Houten

Wim van Houten en zoon Sven spelen onder de naam van Sven. Wim won in 2009 samen met Broer Martien Internationaal Barcelona met hun duivin “Nellie”. De duiven werden op dat moment van een stukje land gespeeld en door de grote belangstelling voor hun duiven en mede de kans op diefstal besloten...

Lees meer over Wim & Sven...

Peter Ruijten

Peter zijn duivencarrière begon in Veldhoven. Hier bouwde hij een eigen stammetje duiven op uit een aanvlieger en duiven van Hans Broeders uit Haghorst. Peter richtte zijn pijlen daar volledig op de dagfond. De overige vluchten daar deed hij amper aan mee. Die waren er puur voor het trainen.

Lees meer over Peter Ruijten...