#

Postduiven in IJsselstein

Antoine & Wessel van den Engel

Wij hebben de beschikking over een vlieghok van 7 x 2.5 meter. Dit hok bestaat uit 3 afdelingen. De eerste 2 afdelingen hebben elk 12 broedbakken en zijn voorzien van een klein rennetje met invliegopening. Daarnaast is er een afdeling met zitschapjes en enkele broedbakken. Aan deze laatste afdeling zit tevens nog een buitenren van 2 meter met 40 zitschapjes.

Op de eerste 2 afdelingen vliegen we met ongeveer 10 koppels nestduiven per afdeling.

De laatste afdeling met  aangrenzende ren is voor de witte duiven van Mariska en de jonge duiven. De nieuwe garde kan zo lekker de hele dag van de frisse buitenlucht genieten. In de rustperiode gebruiken we deze afdeling voor de duivinnen.

Antoine en Wessel

Onze vliegduiven zijn zoals u wellicht al verwacht als u deze site bekijkt, voor het grootste deel van het “Van Houten”-soort uit IJsselstein. Echte “Steenbergse” duiven met karakter. Nadat de familie Van Houten hier een geheel eigen succesvolle stam van had gesmeed ging de familie ze kruisen met duiven van o.a. Gerard van Tuyl uit Hellouw, Martin Vinkenborg uit Volendam, Arie Wouterse uit Varik en Herry Peters uit Panheel.

Vooral de “Van Tuyl” en “Vinkenborg” duiven blijken ingekruist met het “oude” soort erg succesvol. Enkele zeer bekende duiven van de familie zijn Nellie, 1e internationaal Barcelona 2009 (hun oude soort), Superkweker 303 (soort Gerard van Tuyl) en die andere topkweker Rood Vinkenborg.

Er zijn met deze duiven al  heel veel nationale en internationale successen behaald, en niet alleen bij de familie Van Houten zelf. Ook bekende topliefhebbers als Jurrian van Amerongen, Gerard Schalkwijk, Combinatie Jansens-Hausoul, Philip Geerdink en de familie Gyselbregt weten deze duiven op hun waarde te schatten. Zelfs bij een hele grote topper uit het oosten van het land zitten de duiven van Van Houten.

Daarnaast vind ik het ook heel erg leuk om met duiven te kweken. Ook voor anderen.

In de schuur hebben we dan ook 2 afdelingen met grote broedbakken van 1 meter breed. Hierin zitten duiven van diverse topliefhebbers en sinds kort ook wat eigen duiven. Onder de kopjes doffers en duivinnen kunt u zien wat er zo al op het kweekhok zit.

Als de koppels hun eerste ei hebben gelegd gaan de broedbakken open en kunnen ze lekker van de hele afdeling gebruik maken. Later in het jaar zijn ze ook weer makkelijk om te koppelen.

De vliegduiven worden in maart gekoppeld en dan kunnen ze zelf een partner uitzoeken. Ze worden op het nest gespeeld en we geven in principe altijd het complete koppel mee op de vlucht. Onze duiven krijgen aan het begin van het seizoen zo veel mogelijk oefenvluchten. Als ze een keer op vrijdag niet mee kunnen dan korven we ze als het kan op zaterdag in voor een africhtingsvlucht.  Vanaf hun 2e jaar gaan ze dan voornamelijk op de Z.L.U.-vluchten mee. We willen proberen op iedere ZLU-vlucht minimaal 2-4 duiven mee te geven en dan heel af en toe nog een NPO-vlucht mee te pikken. Met de jonge duiven, die we pas voor ons zelf kweken rond mei – juni, spelen we niet.  We proberen ze wel regelmatig zelf af te richten.

Naast de “Van Houten-duiven” proberen we ook verder te komen met o.a. duiven van Gerard Schalkwijk uit Lopik, Marlon Kok uit Ransdorp en Paul van den Boogaard uit Kamerik. Daarnaast blijven we natuurlijk links en rechts kijken of we nog wat goeds bij kunnen halen.

Onder de kopjes Doffers en Duivinnen kunt u zien wat er momenteel bij ons op het kweekhok zit.

Doffers

Zoon "Lady Marseille”

Gerard Schalkwijk, Lopik

17-1082594

Wessel kreeg deze duif van Gerard persoonlijk.

Voor groot deel uit de oude lijnen van Gerard. Vader is namelijk een kleinzoon van Rappe Ries en moeder is een dochter van hem.  Rappe Ries vloog zelf 2 x een 8e op teletekst en is inmiddels vader en overgrootvader van diverse topduiven bij Gerard en andere melkers. Hij is o.a. vader van Barca King, 21e en 183e nat. Barcelona.

Moeder is Lady Marseille, 1e Marseille in onze club (27e Fondunie 2000). Zij is een dochter van topkweekster Lady Richelle, moeder van vele 1e prijswinnaars. Zo is ze o.a. moeder van Gerards topduif Orange Oil, Beste nationale Barcelona-duif 2017-2019!

 

 

"Zoon Sia”

Gerard Schalkwijk, Lopik

NL19-1488084

Ook weer een rechtstreekse van het tophok van Gerard Schalkwijk.

Ik ging zaterdags Wessel na zijn werkzaamheden ophalen bij Gerard en toen ik daar aan kwam stond er een mandje klaar. Ik moest maar even kijken van Gerard of het wat was. Zo ja, dan mochten wij hem wel meenemen.

Tja… Ook in deze doffer weer veel toplijnen aanwezig. Zo zien we van vaders kant veel van Frans Bungeneers. Hij is o.a. een kleinzoon van Gerards topper Orange Oil,  1e nationale asduif Barcelona ’16-’17-’18.

Moeder is Sia. Zij vloog in sector 3 een 8e en 29e nationaal op de overnacht. Zij komt zelf weer uit Toppertje, die zowel op middaglossing als op ZLU echte kopprijzen pakt.

 

 

Inteelt "Rood Vinkenborg"

van Houten, IJsselstein

15-1502636

Doffer zwaar ingeteelt naar de topkweekster Rood Vinkenborg van de familie Van Houten.

Rood Vinkenborg is moeder van o.a. de 15e, 34e, 74e, 75e nat. Barcelona, 20e nat. Perigueux, 45e nat. Bordeaux, etc. etc. Vader van onze duif is een zoon van Rood Vinkenborg en komt uit koppeling moeder x zoon. Deze zoon is een volle broer van Silvia. Zij vloog 3 x bij de eerste 75 op Barcelona.

Moeder is een kleindochter van Rood Vinkenborg en komt uit halfbroer x halfzus.

Hij is gekweekt door Piet Grasmaijer. Aangezien Piet toen alleen nog maar duivinnen had kreeg hij vader te leen van Wim Van Houten.

"Ree-Ben”

Van Houten (van Tuyl) / Schalkwijk

NL20-1322119

Hier weer een doffer die op ons eigen hok is gekweekt.  Uit een samenkweek met Raymond Schalkwijk.

Van Wim van Houten hebben we een duif te leen rechtstreeks uit Superkweker 303. De Van Tuyl topkweker op de hokken van Van Houten. De “303” is zeg maar één van hun stamduiven.  We hadden begin dit jaar aan Wim gevraagd of hij terug moest maar we mochten hem nog jaartje houden. Raymond Schalkwijk kreeg hier lucht van en in overleg met Wim mochten wij een jaartje samenkweek doen.

Raymond, de neef van Gerard Schalkwijk, kwam met een prachtige duivin aanzetten. Vader is uit het beste van Van Houten en moeder komt rechtstreeks van neef Gerard.

Vader van onze duif is dus zoon Superkweker303 en oma is Ellemieke. Een echte kopvliegster nog uit de oude lijnen van Van Houten.

Moeder is een halfzus van Barca King van Gerard Schalkwijk. Ze komt uit de 9e nat. Sint Vincent x Last of Maxime, een geweldige kweekduivin van Gerard. Maxime zelf was 3 x duifkampioen fond.

 

"Nikkie”

Paul van den Boogaard, Kamerik

22-8485484

Prachtige donkerkras doffer.

Moeder vloog 22e nationaal Narbonne.

Zowel vader als moeder hebben de superlijnen van Pauls stam in de aderen. Zo zien we o.a. de “Super Perpignan”, de “Loodsman” en “Blauw van Pau”. Ook de samenkweek met Bob Jansen is terug te zien want de vader van moeder is een broer van “Superbob”.

Opa van vaderskant is trouwens 6e asduif Barcelona over 4 jaar. (’19-’22)

 

“inteelt Ceasar”

Marlon Kok, Ransdorp

NL20-1371212

Mooie veelbelovende doffer. In het najaar van 2022 cadeau gekregen van Marlon.

Was als 2 jarige naar Narbonne geweest en kwam net te laat thuis. (Internationaal nog ruim in de prijzen). Bleek ergens tegenaan gevlogen te hebben dus vandaar de “late” thuiskomst. Maar voor de kweek zeker het proberen waard volgens Marlon.

Hij is echt uit de lijn van stamdoffer Ceasar.

Vader is kleinzoon Ceasar en heeft bij Marlon nooit gemist. Vloog o.a. 3 x prijs op Barcelona.

Moeder is kleindochter Ceasar en vloog o.a. 47e nat. Narbonne.

Verder in de stamboom ook de goed presterende lijn van Katsu in deze doffer.

"Krasse Albert”

Albert Poulisse, Kerkdriel

NL19-1026337

Albert Poulisse kom ik regelmatig tegen o.a. door de Fondclub Utrecht en ik ben ook al paar keer bij hem op bezoek geweest. Bij de Fondunie zat deze duif van hem. En vanwege de goede bouw en wetende wat Alberts duiven allemaal presteren hebben we deze mee naar IJsselstein genomen.

Vader heeft Albert voor zichzelf gehouden voor de kweek. Opa is een topduif via F.P.P. (lijn De Zwarte,1e int. Brive en Jan, 1e NPO Brive). Oma is van Albert zelf en is een echte kopvliegster. Maar liefst 3 x een 6e nationaal! 2 x op Sint Vincent en 1 x op Cahors.

Moeder is ook van Albert zelf en komt uit de beste Theelen lijnen x topdoffer “de 467”. Deze doffer speelde maar liefst 13 x prijs op de overnacht waarvan 3 x bij de eerste 50. Broers en zussen van deze doffer vliegen trouwens ook heel goed.

Een prachtig gebouwde duif uit Alberts toplijnen met zowel bij  vader als moeder inbreng van zijn gouden kweekkoppel Ad en Greet.

"Krasse Fries”

Gebr. Hagens / Jellema

NL20-4501017

Aangeschaft via Kweekcentrum Friesland. En niet zo maar eentje. Het is een zoon van hun eigen 1e nationaal Cahors.

Deze 1e nationaal is pure inteelt naar hun succesvolle Hagenslijn. In de stamboom zien we vele bekende duiven van de gebroeders Hagens, zoals de Carcasonne, Sarina,Lucinda  en de Vale Montauban van Ronald Geerdink.

Moeder komt naast de Hagenslijn van het kweekcentrum uit het beste van Jellema. Haar vader is een halfbroer van de vader van onze doffer en verder inteelt naar Zwart goud. Haar moeder is de stamduivin van Kweekcentrum Friesland, een dochter uit het Fondkoppel van Jelle.

 

"Peppie”

Gerard Kok, IJsselmuiden

NL20-1745425

Rechtstreeks van Gerard Kok uit zijn kwekers.

Vader komt uit inteelt Zara (Mark van de Berg) x Vale Jos (Comb. Kroon-Erren). Inteelt ZARA is vader van o.a. ZWERFSTER, 2e duifkampioen Marathon Noord. VALE JOS is een topkweekster bij Gerard Kok.

Moeder komt uit koppeling broer x zus van de bekende Gouden 10 van Fré de Boer,. Gouden 10 stond 3 x op teletekst in 1 jaar.


 
 
 

"Kleine Ceas”

Marlon Kok, Ransdorp

NL22-8343431

Nog een doffer rechtstreeks van Marlon Kok uit zijn toplijnen.Zo is vader “Cealan” een zoon van stamdoffer Ceasar en zelf inmiddels ook al vader en grootvader van diverse kopvliegers.

Moeder heeft Marlon gekregen van duivenvriend Nico Volkens en bevat de beste Volkenslijnen, o.a de “Fighter”.

 

"Jean”

Giel Janssens, Epen

NL23-9497566

Rechtstreeks duifje van Giel Janssens uit Epen waar heel veel Barcelona-lijn in zit. En natuurlijk ook de voor ons bekende Van Houten en Schalkwijk-lijnen.

Giel heeft al jaren goed contact met familie Van Houten en er zijn diverse duiven over en weer gegaan. Onze nieuwe aanwinst is zo’n mengeling.

Aan vaders kant is oma (“Floor”) 1e nat. en 2e int. asduif Barcelona ’17-’19. Opa (“Siem”)  is winnaar van 1e nat. en 9e int. Agen ’20.

Aan moeders kant zitten o.a.  de 1e nat asduif Barcelona ’17-’19 “Orange Oil” en “Barca Silva” (o.a. 52e nat. Barcelona en 2e nat. asduif Narbonne ’18-’20) van Gerard Schalkwijk, “De 444” van Bernard v.d. Horst (1e nat. asduif Barcelona ’15-’17), “Kleine Jade” van Jelle Jellema en de toplijnen (Batenburg) via Guus van Aken.

"Herry”

Herry Peters, Panheel

NL19-1078907

Gekocht op totale verkoop Herry Peters. Vooral om de oude vertrouwde Van Houten-lijn te behouden.

Vader is Mr. Teletekst . Hij vloog o.a. een 2e nationaal Tarbes, 16e nationaal St. Vincent. en 22e nationaal Dax. Zijn vader komt uit de oude stamdoffer van Herry en moeder is de “367”, een Van Houten-duif en tevens ook moeder van o.a. de 19e nat. Marseille en de 25e nat. Barcelona.

Moeder van “Herry” komt ook uit de “367” maar dan gekoppeld tegen een Van Tuyl-doffer. Deze doffer is vader van diverse echte toppers bij Herry, zoals de 10e beste Barcelonaduif ’17-’18 en de 5e beste Barcelonaduif “17-’19 en zijn Marseille-duif (19e nat.)

In “Herry” zit dus o.a. de lijn van 2 internationale Barcelona-winnaars,  Rodico en Nellie.