#

Postduiven in IJsselstein

Antoine & Wessel van den Engel

Wij hebben de beschikking over een vlieghok van 7 x 2.5 meter. Dit hok bestaat uit 3 afdelingen. De eerste 2 afdelingen hebben elk 12 broedbakken en zijn voorzien van een klein rennetje met invliegopening. Daarnaast is er een afdeling met zitschapjes en enkele broedbakken. Aan deze laatste afdeling zit tevens nog een buitenren van 2 meter met 40 zitschapjes.

Op de eerste 2 afdelingen vliegen we met ongeveer 10 koppels nestduiven per afdeling.

De laatste afdeling met  aangrenzende ren is voor de witte duiven van Mariska en de jonge duiven. De nieuwe garde kan zo lekker de hele dag van de frisse buitenlucht genieten. In de rustperiode gebruiken we deze afdeling voor de duivinnen.

Antoine en Wessel

Onze vliegduiven zijn zoals u wellicht al verwacht als u deze site bekijkt, voor het grootste deel van het “Van Houten”-soort uit IJsselstein. Echte “Steenbergse” duiven met karakter. Nadat de familie Van Houten hier een geheel eigen succesvolle stam van had gesmeed ging de familie ze kruisen met duiven van o.a. Gerard van Tuyl uit Hellouw, Martin Vinkenborg uit Volendam, Arie Wouterse uit Varik en Herry Peters uit Panheel.

Vooral de “Van Tuyl” en “Vinkenborg” duiven blijken ingekruist met het “oude” soort erg succesvol. Enkele zeer bekende duiven van de familie zijn “Nellie”, 1e internationaal Barcelona 2009 (hun oude soort), de “Superkweker 303” (soort Gerard van Tuyl) en die andere topkweker de “Rood Vinkenborg”.

Er zijn met deze duiven al  heel veel nationale en internationale successen behaald, en niet alleen bij de familie Van Houten zelf. Ook bekende liefhebbers als Jurrian van Amerongen, Gerard Schalkwijk, Combinatie Jansens-Hausoul, Philip Geerdink en de familie Gyselbregt etc. weten deze duiven op hun waarde te schatten. Zelfs bij een hele grote topper uit het oosten van het land zitten de duiven van Van Houten.

Daarnaast vind ik het ook heel erg leuk om met duiven te kweken. Ook voor anderen.

In de schuur hebben we dan ook 2 afdelingen met grote broedbakken van 1 meter breed. Hierin zitten duiven van diverse topliefhebbers en sinds kort ook wat eigen duiven. Onder de kopjes doffers en duivinnen kunt u zien wat er zo al op het hok zit.

Als de koppels hun eerste ei hebben gelegd gaan de broedbakken open en kunnen ze lekker van de hele afdeling gebruik maken. Later in het jaar zijn ze ook weer makkelijk om te koppelen.

De vliegduiven worden eind maart gekoppeld en dan kunnen ze zelf een partner uitzoeken. De duiven worden op het nest gespeeld en we geven in principe altijd het complete koppel mee op de vlucht. Onze duiven krijgen aan het begin van het seizoen zo veel mogelijk oefenvluchten. Als ze een keer op vrijdag niet mee kunnen dan korven we ze als het kan op zaterdag in voor een africhtingsvlucht.  Vanaf hun 2e jaar gaan ze dan voornamelijk op de Z.L.U.-vluchten mee. We willen proberen op iedere ZLU-vlucht 2-4 duiven mee te geven en dan af en toe nog een NPO-vlucht mee te pikken. Met de jonge duiven, die we pas voor ons zelf kweken rond mei – juni, spelen we niet. Een kind moet ook eerst uitgroeien voor hij een marathon loopt. We proberen ze wel regelmatig zelf af te richten.

Naast de “Van Houtenduiven” proberen we ook verder te komen met o.a. duiven van Gerard Schalkwijk uit Lopik, Marlon Kok uit Ransdorp en het soort van Jelle Jellema. Daarnaast blijven we natuurlijk links en rechts kijken of we nog wat goeds bij kunnen halen.

Onder de kopjes Doffers en Duivinnen kunt u zien wat er momenteel bij ons op het hok zit.

Doffers

Zoon "Lady Marseille”
Gerard Schalkwijk, Lopik

17-1082594

Wessel kreeg deze duif van Gerard persoonlijk.

Voor groot deel uit de oude lijnen van Gerard, vader is namelijk zoon x kleindochter “Rappe Ries en moeder is een dochter van hem. ” Rappe Ries vloog zelf 2 x een 8e op teletekst en is inmiddels vader en overgrootvader van diverse topduiven bij Gerard en ook andere melkers. O.a. vader van “Barca King”, 21e en 183e nat. Barcelona.

Moeder is “Lady Marseille” , 1e Marseille in onze club (27e Fondunie 2000). Zij is een dochter van topkweekster “Lady Richelle”, moeder van vele 1e prijswinnaars. Zo is ze o.a. moeder van Gerards topduif “Orange Oil”, Beste nationale Barcelona-duif 2017-2019!

"Zoon Sia”
Gerard Schalkwijk, Lopik

NL19-1488084

Onze andere nieuwe aanwinst. Ook weer een rechtstreekse aanwinst van het tophok van Gerard Schalkwijk. Ik ging zaterdags Wessel na zijn werkzaamheden ophalen bij Gerard en toen ik daar aan kwam stond er een mandje klaar. Ik moest maar even kijken van Gerard of het wat was. Zo ja, dan mochten wij hem wel meenemen. Tja… Ook in deze doffer weer veel toplijnen aanwezig. Zo zien we van vaders kant veel van Frans Bungeneers. Hij is o.a. een kleinzoon van Gerards topper “Orange Oil”,  1e nationale asduif Barcelona ’16-’17-’18. Moeder is “Sia”. Zij vloog in sector 3 een 8e en 29e nationaal op de overnacht. Zij komt zelf weer uit topdoffer “Toppertje”, die zowel op middaglossing als op ZLU echte kopprijzen pakt.

Inteelt "Rood Vinkenborg"
van Houten, IJsselstein

15-1502636

Doffer zwaar ingeteelt naar de topkweekster “Rood Vinkenborg” van de familie Van Houten. Zij is moeder van o.a. de 15e, 34e, 74e, 75e nat. Barcelona, 20e nat. Perigueux, 45e nat. Bordeaux, etc. etc.

Vader is een zoon van de “Rood Vinkenborg” en komt uit koppeling moeder x zoon. Deze zoon is een volle broer van “Silvia”, Zij vloog 3 x bij de eerste 75 op Barcelona vloog.

Moeder is een kleindochter van de “Rood Vinkenborg” en komt uit halfbroer x halfzus.

Hij is gekweekt door Piet Grasmaijer. Aangezien Piet toen alleen nog maar duivinnen had kreeg hij vader te leen van Wim Van Houten.

"Ree-Ben”
Van Houten (van Tuyl) / Schalkwijk

NL20-1322119

Hier weer een doffer die op ons eigen hok is gekweekt.  Uit een samenkweek met Raymond Schalkwijk.

Van Wim van Houten hebben we een duif te leen rechtstreeks uit de “Superkweker 303”. De Van Tuyl topkweker op de hokken van Van Houten. De “303” is zeg maar één van hun stamduiven.  We hadden begin dit jaar aan Wim gevraagd of hij terug moest maar we mochten hem nog jaartje houden. Raymond Schalkwijk kreeg hier lucht van en in overleg met Wim mochten wij een jaartje samenkweek doen.

Raymond, de neef van Gerard Schalkwijk, kwam met een prachtige duivin aanzetten. Vader is uit het beste van Van Houten en moeder komt rechtstreeks van neef Gerard.

Vader van onze duif is dus zoon “Superkweker303” en oma is “Ellemieke”. Een echte kopvliegster nog uit de oude lijnen van Van Houten.

Moeder is een halfzus van “Barca King”van Gerard Schalkwijk. Ze komt uit de 9e nat. Sint Vincent x “Last of Maxime”, een geweldige kweekduivin van Gerard. “Maxime” zelf was 3 x duifkampioen fond.

Zowel Raymond als wijzelf hebben ook broers en zussen van deze duif op het vlieghok zitten.

"Rooie Henkie”
Jellema / Verweij-de Haan / Beens

18-1542683

Deze rode doffer komt uit een zoon van “Tara”, een topduivin bij Jelle Jellema met o.a. 7e en 9e NPO Bergerac op haar palmares. “Tara” stond gekoppeld tegen een halfbroer van “Silvie”, 3e int. Barcelona. (Inteelt Saffier x Klein Kweekstertje).

Moeder komt via Johanna de Groot uit de lijnen van Verweij- de Haan. Haar vader is dubbel inteelt “Messi”, 2 x 1e NPO,en haar moeder komt via Cees Nijdeken en is dochter van “Mr. Red” (Arjan Beens) x “Tonia”, 3e nat. Montpellier van heel Nederland.

We hebben deze duif via Henk Leeftink uit Nijverdal waar we al een tijdje een goede band mee hebben. Henk heeft bij ons en Gertjan van Houten wat duiven gehaald en die bevallen Henk goed. Maar hij heeft zelf natuurlijk ook fantastische duiven zitten, o.a. rechtstreeks gekregen van dorpsgenoot Jelle. En met regelmaat zien we Henk dan ook in de kop van de uitslagen.en had ons wat speciaals beloofd. En Henk is een man van woord dus wij kregen van hem 2 jongen uit hele 2 mooie lijnen. We mochten zelf kiezen uit de nestmaatjes. De duivin van Henk staat bij de duivinnen.

"Golden Beauty 520”
Eddy Didden, Neeroeteren

B17-5065520

Inteelt naar “Super 48, Golden Wing” van Nouwen-Paesen, winnaar van de Gouden Vleugel 2014 . De “Supeer 48 “vloog o.a. een 6e, 23e en 175e nationaal Barcelona.

Vader is een zoon van “Versace Gold”, winnaar van  o.a. 19e prov. Montelimar en 43e prov. Barcelona. “Versace Gold” komt uit de “Super 48” x de “033”. De “033” is een volle zus van de “Super 48”.

Moeder komt uit een broer van de “Super 48” x “Poco Bueno”.

“Poco Bueno” is een dochter van de stamdoffer van Eddy, “Kimi Barca”.  (Deze geweldige kweker vloog zelf een 7 nat. St. Vincent en  10e nat. Barcelona) en Yelenka, een dochter van de “Gouden Vleugel” van Etienne Meirlaen.

Kortom heel veel Barcelona-lijnen.

(Zijn zus, de “G.B. 691, zit ook op het kweekhok.)

"Blauwe Kuijer 1”
Boogerd-van Buuren / Marlon Kok

19-0000001

Prachtige blauwe doffer, puur ingeteelt naar “Katsu” en “Ceasar”. 

“Katsu”, gekweekt door Samir Bergovic, was bij de combinatie Boogerd-van Buuren een geweldenaar en werd 1e internationale asduif Barcelona ’08-’09. 

“Ceasar”, is de stamvader van het hok van Marlon Kok uit Ransdorp. Deze doffer heeft een geweldige vliegcarrière gehad maar zijn kweekwaarde is zelfs nog beter. Er zijn echt heel veel goede nazaten die geweldig presteren maar ook de goede genen worden weer doorgeven. Zowel bij Marlon zelf als bij vele anderen. Een echte topduif!

Vader van onze doffer komt uit kleinzoon “Katsu” x “nicht Sunny”.  Moeder komt uit zoon x dochter “Ceasar”.

We hebben deze doffer gekregen van Richard Kuijer uit Maarssen die hele goede banden heeft met Marlon. Richard zelf vliegt trouwens ook top met dit soort duiven.

Halfbroer “Brenda”
Cees Nijdeken, Rijssen

NL09-1799554

Jellemaduif via Cees Nijdeken.

Vader is een zoon van de “Nirvana” en is zelf vader van o.a. “Brenda”. “Brenda” is in 2015 1e Asduif Middaglossing Nationaal en Afdeling 9, in de VNCC en in de Noordelijke Unie.

“Nirvana” vloog o.a. 6e en 59e nat. St. Vincent, 11e,24e, 44e en 69e nat. Bergerac en 14e nat. Periqueux. Oma komt uit de “Brive doffer”, 3x teletekst x 23e nat. München.

Moeder is een dochter van “Orion”.

  “Orion” is één van de bekendste topvliegers en kwekers van Jelle Jellema. Hij komt uit “Zwart Goud” x “de 02”.

Oma is “Mirna”, o.a. 20e nat. St. Vincent. Zij is een dochter van het beroemde “Fondkoppel” van Jelle, de “Bergerac Doffer” en de “Blauwe Dame”.

"Krasse Albert”
Albert Poulisse, Kerkdriel

NL19-1026337

Albert Poulisse kom ik regelmatig tegen o.a. door de Fondclub Utrecht en ik ben ook al paar keer bij hem op bezoek geweest. Bij de Fondunie zat deze duif van hem. En vanwege de goede bouw en wetende wat Alberts duiven allemaal presteren hebben we deze mee naar IJsselstein genomen.

Vader heeft Albert voor zichzelf gehouden voor de kweek. Opa is een topduif via F.P.P. (lijn De Zwarte,1e int. Brive en Jan, 1e NPO Brive). Oma is van Albert zelf en is een echte kopvliegster. Maar liefst 3 x een 6e nationaal! 2 x op Sint Vincent en 1 x op Cahors.

Moeder is ook van Albert zelf en komt uit de beste Theelen lijnen x topdoffer “de 467”. Deze doffer speelde maar liefst 13 x prijs op de overnacht waarvan 3 x bij de eerste 50. Broers en zussen van deze doffer vliegen trouwens ook heel goed.

Een prachtig gebouwde duif uit Alberts toplijnen met zowel bij  vader als moeder inbreng van zijn gouden kweekkoppel “Ad” en “Greet”.

"Koutersdoffer”
Tim Hage, Woerden

NL19-1697238

Eén van onze nieuwste aanwinsten.

Rechtstreeks van Tim Hage uit Woerden.

Een pracht van een doffer ingeteelt naar Tim’s onvolprezen topkweekster, de Koutersduivin. Niet alleen bij Tim zelf maar ook bij andere liefhebbers doen nazaten uit deze duivin het geweldig.

Vader is een zoon van “Bruce”, topvlieger en kweker. Een zoon van Bruce vloog bij fam. Toom een 1e nationaal op Cahors. Deze duif kreeg de naam “Tim”. Oma is een nestzus van de moeder van topduif “Tinker Bell”.

Moeder is dochter van een andere “Tim’ en “Mindi”.  Deze “Tim” is ook winnaar van een 1e nationaal Cahors maar dan bij de combinatie Baas Berg en “Mindi” is weer een zus van “Vino”, 1e nationaal Cahors bij Richard van de Berg.

Bekijk de stamkaart en zie wat een afstamming. Maar ook in de hand is deze doffer echt een beauty.

"Kleine Brunello”
Tim Hage (Woerden)

NL20-1524893

Rechtstreeks uit het kweekhok van Tim.

Net als in onze andere doffer van Tim veel “Koutersduivin”. Dus voor het op 1 dag thuis werk. Vader is zoon “Brunello”, 1e asduif Agen 3 en 4 jaar.

Moeder is topkweekster “Het Kweeksnoepje”. Zus van die andere topkweekster, “Tinker Bell”.

Op de bon van de duivenvereniging uit Oudewater kregen we van Tim naast deze doffer nog een extraatje. Tim gaf ons ook nog een mooie duivin. De duivin is meer voor het echte zware werk.

"Krasse Fries”
Gebr. Hagens / Jellema

NL20-4501017

Onze nieuwste aanwinst komt van Kweekcentrum Friesland. En niet zo maar eentje. Het is een zoon van hun eigen 1e nationaal Cahors.

Deze 1e nationaal is pure inteelt naar hun succesvolle Hagenslijn. In de stamboom zien we vele bekende duiven van de gebroeders Hagens, zoals de “Carcasonne”, “Sarina”,”Lucinda”  en de “Vale Montauban”van Ronald Geerdink.

Moeder komt naast de lijn van het kweekcentrum uit het beste van Jellema. Haar vader is een halfbroer van de vader van onze doffer en verder inteelt naar Zwart goud. Haar moeder is de stamduivin van Kweekcentrum Friesland, een dochter uit het “Fondkoppel” van Jelle.